Utorak na srijedu: M:tel vas jebe svakog dana

S obzirom da sam u tri dana proputovao preko 1.000 kilometara nisam stigao prije da napišem tekst o svojoj omiljenoj kompaniji, ali mislim da mi to ona neće zamjeriti. Na kraju krajeva, (ne)prijatelj je tu u svako doba dana i noći, i strpljivo vreba šansu da vam ga uvali.

Još u prvom tekstu iz ovog serijala o našem i vašem omiljenom (ne)prijatelju pretpostavio sam da će se naći onih koji imaju šta da nam kažu o njemu iz prve ruke. Juče sam razgovarao sa jednim prijateljem, koji mi je sugerisao sljedeće teze:


- Kako je moguće i ko je dozvolio zaposlenima u M:telu da voze službene automobile i kad nisu na dužnosti?

- Koliki je vlasnički udio Republike Srpske u M:telu i ko se brine o tom kapitalu?

- Koliko M:tel pomaže domaću kulturnu, umjetničku i sportsku scenu, odnosno koliko društveno odgovorno djeluje u Republici Srpskoj?

Što se prvog pitanja tiče, mislim da smo svi svjedoci (bar je u Banjoj Luci tako) da se M:telovi automobili mogu vidjeti naveče ispred marketa, klubova, kafana i ostalih mjesta, koja ama baš nikakve veze nemaju sa samim M:telom. S obzirom da se ti automobili kupuju od para koje nam M:tel harači, odnosno imajući u vidu drugu tezu, prema kojoj i država (odnosno njeni gradjani) ima dio vlasništva nad M:telom, postavlja se pitanje ko je to dozvolio da se (i) javna sredstva besomučno troše tako što zaposleni u M:telu u privatne svrhe koriste firmina sredstva (koja su većim dijelom vlasništvo gradjana Srbije, a manjim-gradjana Republike Srpske).

Uvažene dame i gospodo, ko koga tu voza? 


Prilikom prodaje Telekoma Srpske Telekomu Srbije prodato je 65% akcija ove kompanije. Ostatak čine akcije koje su u vlasništvu privatizacionih fondova i ostalih akcionara (čitaj: mali akcionari), odnosno 15% akcija ostalo je u vlasništvu fondova za restituciju i Fonda PIO. Prema tome, jasno je da upravo preko ovih fondova Republika Srpska itekako ima pravo i obavezu da se brine kako to M:tel posluje, jer se tu radi i o njenom kapitalu. Postavljam javno pitanje: ko je ispred Republike Srpske zadužen da se o tom brine, na koji način je odredjen za tu ulogu, kolika mu je plata i kakvi su mu rezultati u radu

Što se društveno odgovornog poslovanja M:tela u Republici Srpskoj tiče,  meni lično na pamet pada jedino sponzorisanje Rukometnog kluba Borac, i pokoja sporadična skromna donacija nekim festivalima, s tim da bi bilo interesantno napraviti analizu koliki profit M:tel pravi u Federaciji BiH, a koliki u Republici Srpskoj, te onda uporediti taj odnos sa odnosom sredstava koja M:tel ostavlja u ova dva entiteta a u vezi upravo sa pomenutim investiranjem u društveno odgovorne svrhe. Takva jedna analiza pokazala bi da kompanija daleko više ulaže u Srbiju, Crnu Goru i Federaciju BiH nego u Republiku Srpsku, s obzirom na odnose profita koje pravi u ovim zemljama. S obzirom da smo mi ovde svjesni koliko nas naš vrli (ne)prijatelj gotivi, te da nam je potpuno jasno da je njima takva praksa nešto potpuno normalno, postavlja se pitanje zbog čega institucije Republike Srpske ne reaguju povodom toga, kako zbog činjenice da je u pitanju stravična zloupotreba monopolskog položaja, tako i zbog već spomenute činjenice da i Srpska ima svoje vlasničke interese u M:telu. 

Da ponovim još jednom, ko god ima šta da doda o našem (ne)prijatelju, bilo u vidu ličnim impresija i iskustava, kakva god da su, odnosno ukoliko neko ima neki bombončić u vidu insajderskih informacija, može slobodno da mi piše na milkobl@gmail.com i iste će biti objavljene na blogčetu, sa ili bez navodjenja identiteta onoga ko je iste dostavio. Zanimljivo na netu

Čitaoci kažu

Powered by Disqus

Copyright © / Teza-Antiteza.

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger